Dátum: 2024 április 19. (péntek) | Emma

UTE Vivó szakosztály története

UJ-PESTI TORNA EGYLET

(a korabeli írás szerint)

1885 június 16. Uj-Pest nagyközség.

Eisner Róbert, Győri Farkas Gyula, Hádl Sándor, dr. Kolpaszky István és Ugró Gyula elnökségi tagok, Goll János elnökletével és 78 alapító taggal megalakul az UTE.

Az indulásnál két sportág vesz rajtot a klubban, nevezetesen a torna és a futball.

Györi Farkas Gyula nem sokkal a megalakulás után egy jelentősebb összeget örököl és ennek a pénznek nagy részét a klubnak adományozza, így jutott pénz a különbözö sportágak felszereléseinek megvásárlására. A sportélet ezáltal visszavonhatatlanul gyökeret vert Újpesten. Innen kezdve beszélhetünk az újpesti vívás kezdeteiröl is. Mindazonáltal maga a vívó szakosztály, mint önálló része a klubnak csak a 20-as években kezd igazán müködni.

Első otthonunk akkor a körúton lévő Fodor, majd Santelli vívóterem, ahol a kor szellemének megfelelöen olasz mesterek oktattak, nevezetesen Robelli, majd Falchetto Ettore és fivére.

Szakosztályunk elsó két nemzetközi klasszisa, Elek Ilona és Kabos Endre, az UTE vívóinak, a 30-as években elkezdódött mind sikeresebb szerepléseinek csúcspontjaként a Los Angeles-i és az azt követó berlini olimpiáról összesen négy aranyérmet hoznak haza, a mai napig is müküdő Eötvös utcai vívótermbe. Kabos Endre zsenialítását jelzi, hogy ráveszi a kor akkori legnagyobb mesterének tartott lovag Santelli Italot, hogy jöjjön az UTE-be és faragjon itt is néhány világklasszist. Ez a korszak a második világháborúig tart. Ekkorra végérvényesen sikerült megalapozni a mai napig is tartó sikersorzatot, mely - reményeink szerint - a továbbiakban is, - 1998 óta kibővülve a kerekes-székes szakággal - töretlenül gazdagszik az alábbiakhoz hasonló eredményekkel.

Képek

NAPKÖZIS TÁBOR 2023 című gallériából ízelítő

Videó

Sportolj velünk az UTE szakosztályaiban!

UTE az utánpótlásért alapítvány - 1%

Mi az, amivel megőrizheted a gyermekeid egészségét?
Mi az, amivel segítheted olimpikonjaink felkészülését?
Mi az, amivel segítheted kedvenc klubodat?
Mi az, amit igyen adhatsz tavalyról?

UTE az utánpótlásért Adószám: 18165159-1-41