Dátum: 2021 június 17. (csütörtök) | Laura

hírek

SPORTTÖRTÉNELMET ÍRT MOHAMED AIDA

Az UTE 45 éves tőrözője ezúttal a csapat tagjaként lehet ott Tokióban, hetedik olimpiai részvételével abszolút magyar rekorder. A Magyar Vívó Szövetség kedden késő estig tartó elnökségi ülésén szintén eldőlt, hogy másik tőrözőnk, Kreiss Fanni is ott lesz az olimpián, ő a csapat mellett egyéniben is indulhat.

 

Hatalmas szenzáció, hogy az 1976-os születésű, két kisgyermeket nevelő Mohamed Aida zsinórban hetedszer lesz olimpikon, először az 1996-os atlantai olimpián szerepelt a magyar csapat tagjaként. 

 

Az eddigi magyar csúcstartó a hétszeres olimpiai bajnok Gerevich Aladár és a szörföző Gádorfalvi Áron volt, ők mindketten hat olimpián szerepeltek. 

 

Mohamed Aida jelenleg az itthoni egyéni rangsor második helyén áll, a női tőrcsapat nélküle vívta ki nagy bravúrral az olimpiai részvételt, így a hármas összetétele változatlan maradt, viszont Mohamed csereként - negyedik vívóként - ha pástra lép, akkor nagy hasznára lehet a válogatottnak. 

 

Kiváló tőrözőnk rendkívül eredményes pályafutása során olimpiai érmet még nem szerzett, így 45 évesen Tokióban érhet a csúcsra. 

 

“Félig tele van a pohár, örülni kell ennek a döntésnek, és örülök is. A férjem elsírta magát, amikor megtudta, hogy ott lehetek, és nekem is nehéz visszatartanom a könnyeimet. Mindent megteszek, hogy a legjobb formámat hozzam Tokióban” - mondta a Telex.hu-nak elcsukló hangon Mohamed Aida szerdán reggel.

 

Mohamed 1993-ban vb-ezüstérmes volt, hat vb-bronzérme van egyéniben, egyedül az olimpiai érem hiányzik a gyűjteményéből, most annak megszerzésére is kapott esélyt.

 

László Dezső, az UTE vívó-szakosztályának vezetője szerint versenyzőnk nemcsak ranglista helyezésével és pillanatnyi formájával, hanem egész pályafutásával rászolgált arra, hogy ott lehessen Tokióban, az olimpián.

 

“Aida tavaly világkupa döntőben vívhatott, ilyen bravúr a mieink közül egyedül az szintén újpesti Kreiss Fanninak sikerült - mondta László Dezső, miután az elnökség eldöntötte, hogy a versenyző ott lehet tartalékként az olimpiai csapatban. - A női tőrválogatott szövetségi kapitánya az UTE edzője is egyben, bízom benne, hogy Feczer Viktor számít majd Aidára, mert biztos vagyok abban, hogy rutinjával a csapat hasznára lehet.”

 

Szakosztályvezetőnk szerint Kreiss Fanni egyéniben jó sorsolással és jó vívással pontszerző lehet, hasonlóan a női tőrcsapathoz. 

 

“A csapat a legjobb négybe kerülésért az olaszokkal vív majd, őket eddig nem sikerült megvernünk, de miért ne jöhetne össze a bravúr éppen az olimpián. - tette hozzá László Dezső.

 

Mohamed Aida és Kreiss Fanni mellett két újpesti kerekesszékes vívó, Dani Gyöngyi és Krajnyák Zsuzsa is utazhat Tokióba. Ők mindketten tőrben és párbajtőrben, egyéniben és csapatban is érdekeltek lesznek, és esélyesek az éremszerzésre a paralimpián. 

fotó: RAS-archív

Képek

Hajós Alfréd Kupa című gallériából ízelítő

Videó

Sportolj velünk az UTE szakosztályaiban!

UTE az utánpótlásért alapítvány - 1%

Mi az, amivel megőrizheted a gyermekeid egészségét?
Mi az, amivel segítheted olimpikonjaink felkészülését?
Mi az, amivel segítheted kedvenc klubodat?
Mi az, amit igyen adhatsz tavalyról?

UTE az utánpótlásért Adószám: 18165159-1-41