Dátum: 2024 május 7. (kedd) | Gizella

hírek

Mohamed Aida is ott lesz a riói olimpián!

Egy 40 és egy 38 esztendős édesanya, két nagyszerű vívó és remek sportember, egy esztendős csata után teljesítette célját: Mohamed Aida és Knapek Edina a havannai női tőr Grand Prix-versenyen kiharcolta az olimpiai részvételt! Gratulálunk! Ezzel hét – gyakorlatilag nyolc… – magyar kvóta már zsebben, egy hét múlva jöhet a következő!

A havannai női tőr Grand Prix 64-es táblájából még csak az első kör ment le, amikor már félig, talán még annál is jobban hátradőlhettünk. Legalábbis mi, idehaza izgulva… Természetesen az olimpiai kvalifikáció okán, hiszen a rangos viadal még sehol sem tartott, csakhogy ez számunkra most, ha nem is mindegy, de másodlagos volt. A verseny előtt ugyanis Mohamed Aida riói helye szinte bizonyosnak tűnt, és Knapek Edina sem állt rosszul. A cél ezek után egyértelmű volt: az utolsó kvalifikációs versenyen a részvétel kivívása!

Aztán pénteken kiderült, hogy az egyik nagy rivális, a kanadai Harvey nem indult. A szombat pedig azzal kezdődött – magyar idő szerint kora este -, hogy Aida és Edina egyaránt megnyerte első asszóját! Előbbi nem mindennapi meccsen. A török Karamete ellen 6:2-re húzott el, gondoltuk érvényesül a papírforma. Csakhogy innen a rivális fordított, és 14:12-ig nem is adta ki az előnyt a kezéből. Aztán viszont Aida jött, és 15:14-nél helyre állt a világ rendje! Edina a francia Mpah-Njangával belülről bizonyosan nagyon feszült asszót vívott, de a képernyőről ez nem jött át. Szerencsére. Csak az, hogy a magyar rögtön az elején elhúz, és előnyét biztosan megőrzi az asszó végéig (15:11). 

Ugyanebben a körben kiesett a riválisok közül a német Golubitskyi, a lengyel Hanna Lyczbinska, búcsúzott az utolsó ukrán, és többnyire érvényesült a papírforma. Búcsúzott sajnos Hopka-Varga Gabi is, akit a koreai Nam győzött le (7:12), és ezzel az ő olimpiai álma tovaszálltak. Egy tussal kapott ki nagy csatában Lupkovics Dóri, és az aktuális világbajnok orosz Deriglazova ejtette ki Kreiss Fannit (15:7). Mindez összességében azt jelentette, hogy tényleg csak matematikai esély maradt arra, hogy ne szerezzük meg a maximális, két olimpiai kvótát a fegyvernemben. De a vancouveri férfi párbajtőr Vk-n történtek már megtanítottak bennünket arra, hogy csak a végén örüljünk…

A következő körben, a 16 közé jutásért alakulhattak volna jobban is a dolgok. Először is azért, mert mindkét magyar kikapott. Aida drámai meccsen, 7:9-ről másopercekkel a vívóidő lejárta előtt egyenlített a koreai Nam ellen, de a hosszabbítás nem sikerült (9:10). Edinának nem volt esélye az amerikai Ross-szal szemben, az ő koncentrációja érthetően másfelé járt. Azon, hogy mit vívnak a riválisok… Nos, a matekot nem túlbonyolítva, egyetlen, de tényleg egyetlen verzió még maradt a nyolcaddöntők előtt, melynek számunkra szerencsétlen megvalósulása esetén csak Aida lett volna magyar részről olimpikon. A számokat és a miérteket hagyjuk, csak a tényeket rögzítsük! Amennyiben a kínai Liu kettőbe jut, és a lengyel Knop elődöntős, akkor csak egy kvótánk van. Minden más esetben kettő!

vivas_knapek_mohamed_mtifoldiimre_vagott_640x480

Edina és Aida: a két riói olimpikon. Lesz mit megbeszélniük! (Fotó: MTI/Földi Imre)

Aztán  magyar idő szerint 22 óra 10 perckor a matematika is kapitulált! A nyolcaddöntő első körében Liut éppen egy másik lengyel, Gruchala búcsúztatta simán 15:8-ra. Ezzel végre véglegesen eldőlt: Mohamed Aida, két gyermek édesanyjaként, egyéni vb-ezüst és bronzérmesen, 40 esztendősen, és Knapek Edina egy kisfiú édesanyjaként, egyéni vb-bronzérmesen, 38 évesen ott lesz a riói olimpián! Nagy siker ez mindkettejüknek, szívből gratulálunk Nekik és mesterüknek egyaránt! A célt sikerült kiharcolni, most jöhet az álmok valóra váltása!

A magyar vívást ötkarikás szemmel tekintve mindez azt jelenti, hogy a párbajtőrcsapat négy kvótája, és Szilágyi Áron kvalifikációja mellé újabb két riói helyet szerzett a sportág! Ez eddig hét, Márton Annáé gyakorlatilag zsebben van, Szász Emeséét egy hét múlva Budapesten szurkoljuk majd ki, a második kardozó helyért pedig még egy héttel később szoríthatunk. Londonban négy kvótánk volt, most minimum nyolc lesz! HAJRÁ, MAGYAROK!

A nap kubai krónikáját az teszi teljessé, ha örömmel zárjuk e sorokat azzal, hogy férfi tőrben a rendkívül erős mezőnyben Dósa Dániel bejutott a 64-es főtáblára, vasárnap onnan folytatja a versenyt, ez mindenképpen szép részsiker a számára.

Eredmények. Női tőr egyéni Grand Prix, Havanna, 116 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Mohamed-Karamete (török) 15:14, Knapek-Mpah-Njanga (francia) 15:11, Lupkovics-Kim (koreai) 14:15, Hopka-Varga-Nam (koreai) 7:12, Kreiss-Deriglazova (orosz) 9:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Mohamed-Nam (koreai) 9:10, Knapek-Ross (amerikai) 2:15.

Végeredmény: 1. , 2. , 3. és , …19. Mohamed Aida, …30. Knapk Edina, …44. Lupkovics Dóra, …50. Hopka-Varga Gabriella, …63. Kreiss Fanni, …77. Varga Katalin, …84. Jeszenszky Szilvia, …93. Gólya Fruzsina.

Férfi tőr egyéni Grand Prix, Havanna, 141 induló. A csoportmérkőzéseken: Dósa Dániel  2 győzelem/3 vereség (továbbjutott), Mészáros Tamás 1/5, Mátyás Bálint 0/5 (kiestek).

A legjobb 64 közé jutásért: Dósa-Ha (koreai) 15:14.

Vasárnap a legjobb 64 között: Dósa-Imboden (amerikai).

(forrás: hunfencing.hu)

Sportolj velünk az UTE szakosztályaiban!

UTE az utánpótlásért alapítvány - 1%

Mi az, amivel megőrizheted a gyermekeid egészségét?
Mi az, amivel segítheted olimpikonjaink felkészülését?
Mi az, amivel segítheted kedvenc klubodat?
Mi az, amit igyen adhatsz tavalyról?

UTE az utánpótlásért Adószám: 18165159-1-41