Dátum: 2024 március 28. (csütörtök) | Gedeon, Johanna

hírek

Meghalt Kőbel Emil magyar bajnok párbajtőrvívó

A vívással a múlt század 30-as éveinek elején ismerkedett meg és kötött egy életre szóló barátságot. Első mestere a legendás olasz, Italo Santelli volt, megannyi nagy bajnok nevelője.

Kőbel Emilből nem lett sem olimpiai-, sem világbajnok, de nélküle szegényebb lett volna a magyar vívósport, mint ahogy halálával is pótolhatatlan veszteség érte sportágunkat. Csaknem a kezdetektől fogva az UTE vívószakosztályának versenyzője, párbajtőrben kétszeres magyar bajnok, éveken keresztül az UTE elnökségi tagja, majd elnyerte az „örökös tag” címét is. A Santelli Italo Alapítvány aranygyűrűvel tűntette ki.

1988-ban az ő kezdeményezésére szervezték meg Síófokon az első Nemzetközi Veterán Balaton Bajnokságot, amelynek az évek során számos külföldi résztvevője is volt. Származása révén horvátul is beszélt, de kialakított egy sajátos keverék nyelvet, amelyen minden külföldi vívóval megérttette magát. 1991-től, immár 76 évesen, jelenik meg, mint veterán vívó, a külföldi pástokon és rövid időn belül sajátos stílusával, közvetlen egyéniségével közismert lett a veteránok körében. Mindig hangsúlyozta magyarságát és sok barátot szerzett, különösen az olasz vívók közében volt népszerű. 14 éven keresztül vett részt nemzetközi versenyeken. Mint mindenkor a legidősebb vívó, gyakran esélytelenül állt fel a pástra, de mindig győzni akart, a vereséget is emelt fővel viselte el, gratulált ellenfelének. Az igazi sportember megtestesítője volt. 2004-ben, 89 évesen, a Bergamo-i Veterán Európa-bajnokságon fejezte be aktív pályafutását, ahol a szervezők, az olimpiai bajnok Mangiarotti fivérekkel együtt, külön köszöntötték.

Méltán elmondható, hogy Kőbel Emil volt a világ legídősebb vívó versenyzője.

Szerette a fiatalokat, a vívóteremben tanította vagy érdekes történetekkel szórakoztatta őket és szurkolt sikereikért. Gyakran kínálta saját termésű gyümölcseit.
A fiatalabb UTÉ-s generáció még emlékezhet a szentendrei „tanyáján” eltöltött vidám órákra.
Kőbel Emilt a vívás szeretete és a klubhűség jellemezte. Vele a magyar- és a nemzetközi vívósport egyik „doyen”-je távozott.

Emlékét a magyar vívók nagy Családja tisztelettel és kegyelettel megőrzi.
Nyugodjék békében.

(Temetéséről később intézkednek).

Sportolj velünk az UTE szakosztályaiban!

UTE az utánpótlásért alapítvány - 1%

Mi az, amivel megőrizheted a gyermekeid egészségét?
Mi az, amivel segítheted olimpikonjaink felkészülését?
Mi az, amivel segítheted kedvenc klubodat?
Mi az, amit igyen adhatsz tavalyról?

UTE az utánpótlásért Adószám: 18165159-1-41