Dátum: 2021 június 17. (csütörtök) | Laura

hírek

Boldog születésnapok kívánunk Szabó Bence olimpiai bajnokunknak!

Ma ünnepli születésnapját Szabó Bence, Olimpiai-, Világ- és Európa-bajnok kardvívónk.

Isten éltesse sokáig, minden jót kívánunk!

 

Sportolóként 1974-ben kezdte el a vívást az Újpesti Dózsában. 1981-ben helyezetlen, 1982-ben hetedik volt a junior világbajnokságon. 1983-ban ötödik helyezést ért el a felnőtt országos bajnokságon. Az universiaden csapatban harmadik, egyéniben negyedik lett. 1985-ben csapatban magyar bajnok lett. Az Újpesttel harmadik helyen végzett a BEK-ben. Az universiaden csapatban ötödik volt. 1987-ben aranyérmet szerzett egyéniben és csapatban az universiaden. A magyar vívó-válogatottba először 1988-ban szerepelt világversenyen. Az 1988-as szöuli olimpia vívótornáján a Bujdosó Imre, Csongrádi László, Gedővári Imre, Nébald György és Szabó Bence összeállítású kardcsapat olimpiai aranyat nyert. A BEK-ben klubcsapatával első lett.

1989-ben megnyerte egyéniben a világkupát. Magyar bajnok volt csapatban és egyéniben. A világbajnokságon csapatban negyedik helyen végzett. A BEK-ben megvédték elsőségüket az Újpesti Dózsával. 1990-ben csapatban második, egyéniben ötödik volt a világbajnokságon. A következő évben világbajnokságot nyert csapatban. Az Újpesttel ismét BEK-győztes volt. Az Európa-bajnokságon egyéniben és csapatban is első lett. Az 1992-es barcelonai olimpián egyéni kardvívásban olimpiai bajnok, a csapattal olimpiai ezüstérmes lett. Ebben az évben ismét első volt a kard BEK-ben.

1993-ban ismét megnyerte klubjával a BEK-et. A világbajnokságon egyéniben második, csapatban első volt. Az Európa-bajnokságon egyéniben kilencedik lett. 1994-ben a vb-n csapatban ezüst-, egyéniben bronzérmet nyert. A következő évben egyéniben a 32 között kiesett a világbajnokságon. Csapatban harmadik lett. Az 1996-os atlantai olimpián a magyar csapat zászlóvivője volt, a kardcsapattal ismét ezüstérmet szerzett. Ekkor fejezte be versenyzői pályafutását. 1998-ban az Újpest színeiben szerepelt a csapat bajnokságon. 

(forrás: wikipédia, fotó:origosport)

Képek

2019.évi Karate Magyar Bajnokság című gallériából ízelítő

Videó

Sportolj velünk az UTE szakosztályaiban!

UTE az utánpótlásért alapítvány - 1%

Mi az, amivel megőrizheted a gyermekeid egészségét?
Mi az, amivel segítheted olimpikonjaink felkészülését?
Mi az, amivel segítheted kedvenc klubodat?
Mi az, amit igyen adhatsz tavalyról?

UTE az utánpótlásért Adószám: 18165159-1-41