Dátum: 2018 június 18. (hétfő) | Levente

hírek

Kreiss Fanni ötödik a tbiliszi Eb-n!

Vívás szakosztály 2017-06-13 Megtekintések száma: 721

Kreiss Fanni szerepelt a legjobban a magyar küldöttségből a tbiliszi Európa-bajnokság második napján, amikor a női tőr és a férfi párbajtőr egyéni versenyeket rendezték. Az UTE vívója, Kreiss Gábor tanítványa az ötödik helyen végzett, míg Mohamed Aida, illetve Rédli András a nyolcaddöntőben zárt. Gratulálunk!

A csoportmeccsek után bátran kijelenthettük, hogy a legegységesebb válogatott a magyar. Kreiss Fanni, Mohamed Aida, Knapek Edina és Lupkovics Dóra ugyanis egyaránt egy vereséggel teljesítették a kötelező penzumot. A folytatás aztán már a legjobb 16 közé jutásról döntött, tehát alaposan besűrűsödött a mezőny. Meg is feleződtek a mieink. Edina a lengyel Walczyktól simán (3:15), Dóri az orosz Zagidullina ellen szorosabban szenvedett vereséget (10:15). Győzött viszont Aida és Fanni! Utóbbinak ez kötelező feladatnak számított az izraeli Dvorkinnal szemben, és ezt ennek megfelelően oldotta meg – 15:4. Aida viszont a korábbi világbajnoki ezüstérmes német Golubitskyit kapta, és hihetelen akarással, okos vívással előbb kiharcolta a 11:11-es hosszabbítást, majd néhány másodperccel annak lejárta előtt beadta a győztes tust is.

Kreiss Fanni (jobbra) nagyszerű vívással jutott el a negyeddöntőig, ott maradt alul a francia Thibus-vel szemben.

Így két magyar vívhatott a legjobb nyolc közé jutásért. Aida a “nemzedékek csatájában” ezúttal alulmaradt a 18 esztendős német Eberttel szemben (6:15), de az ember hajlandó róla azt gondolni, hogy olyan mint a nemes tokaji aszú, az évek csak jobbá teszik… 

És akkor eljutottunk a nap főszereplőjéhez, Kreiss Fannihoz. Tőrvívásunk legnagyobb tehetségének indult. Nyert kadet világbajnokságot, majdnem juniort is. Aztán a felnőtt átállás, illetve a több éves külföldi tanulmány hozott egy kis megtorpanást. Na jó, nem is olyan kicsit… Fanni fejében az is megfordult, hogy érdemes-e energiáinak legjavát a vívásba fektetnie, és amíg ez kérdéses, addig valakiből nem lehet igazi klasszis. Nos, végül eldöntötte, és 28 évesen még egyáltalán nem késett el vele! Versenyről versenyre közelíti meg a legjobbakat ebben a szezonban, tavasszal összejött a Világkupa-finálé, most pedig az Európa-bajnoki nyolc közé jutás! Az UTE versenyzője, Kreiss Gábor (az édesapa a mester, de az édesanya, Hortobágyi Gabriella is válogatott vívó volt) tanítványa a nyolcaddöntőben az Edinát búcsúztató Walczykkal került szembe. 11:11-ig haladtak fej-fej mellett, Fanni azonban ekkor remek tusokkal simán, 15:11-re eldöntötte a meccset. 

A nagyon értékes eredmény ezzel összejött, vártuk az igazi bravúrt. A negyeddöntőben ugyanis Thibus volt az ellenfél, a legjobb francia, a világranglista ötödikje. A papírforma – most még… – nem borult, a francia klasszis az elején elhúzott, és ez döntőnek bizonyult, hozta a meccset 15:9-re. Ezzel Kreiss Fanni az ötödik helyen végzett, ami igazán értékes helyezés, neki és mesterének egyaránt gratulálunk! A felnőtt Eb-döntő újabb mérföldkövet jelent a még nagyobb célok felé!

Az Európa-bajnokság szerdán a női kard- és a férfi tőrcsapat versenyével folytatódik. 

Eredmények. Európa-bajnokság, Tbiliszi.

Férfi párbajtőr egyéni, 97 induló, A csoportmérkőzéseken: Rédli András 6 győzelem/0 vereség, Silósi Gergely 3/2, Somfai Péter 3/3, Bányai Zsombor 2/3 (valamennyien továbbjutottak).

A legjobb 64 közé jutásért: Bányai-Freilich (izraeli) 15:12.

A legjobb 32 közé jutásért: Rédli-Bányai 14:12, Somfai-Paulouski (fehérorosz) 15:8, Siklósi-Anyohin (orosz) 10:15.

A legjobb 16 közé jutásért:  Rédli-Pereira (spanyol) 10:5, Somfai-Timoce (román) 9:15.

Negyeddöntő: Rédli-Novosjolov (észt) 11:15.

Döntő: Borel (francia)-Pizzo (olasz)

Végeredmény: 1. , 2 , 3. Hodosz (orosz) és Novoszjolov (észt), …Rédli András, …Somfai Péter, …Siklósi Gergely, …Bányai Zsombor.

Női tőr egyéni, 43 induló. A csoportmérkőzéseken: Kreiss Fanni 5 győzelem/1 vereség, Knapek Edina 4/1, Mohamed Aida 4/1, Lupkovics Dóra 4/1. 

A legjobb 16 közé jutásért: Kreiss-Dvorkin (izraeli) 15:4, Mohamed-Golubitskyi (német) 12:11, Knapek-Walczyk (lengyel) 3:15, Lupkovics-Zagidullina (orosz) 10:15. 

Nyolcaddöntő: Kreiss-Walczyk (lengyel) 15:11, Mohamed-Ebert (német) 6:15.

Negyeddöntő: Kreiss-Thibus (francia) 9:15.

Végeredmény: 1. , 2 , 3. és , 5. Kreiss Fanni (edző: Kreiss Gábor, válogatott edző: Marco Goncalves), …Mohamed Aida, …Knapek Edina, …Lupkovics Dóra.

(forrás: hunfencing.hu)

Képek

Brandenburg, kajak-kenu Európa-bajnokság című gallériából ízelítő

Videó

Sportolj velünk az UTE szakosztályaiban!

1%

Mi az, amivel megőrizheted a gyermekeid egészségét?
Mi az, amivel segítheted olimpikonjaink felkészülését?
Mi az, amivel segítheted kedvenc klubodat?
Mi az, amit igyen adhatsz tavalyról?

UTE az utánpótlásért Adószám: 18165159-1-41