Dátum: 2024 április 18. (csütörtök) | Andrea, Ilma

hírek

Kaiser Balázs aranyérmet nyert a kadet Eb zárónapján csapatban!

Nagyszerűen ért véget a plovdivi kadet Európa-bajnokság! A zárónapon a Gnám Tamara

Kazár Dóra, Muhari Eszter, Petri Renáta összeállítású női párbajtőrcsapat és a Baaken Mátyás, Fröhlich Bálint, Kaiser Balázs, Milassin Mór felállású férfi kardcsapat egyaránt aranyérmet nyert, míg a női tőrcsapat az ötödik helyen végzett. Gratulálunk, jöhetnek a junior versenyek!

A kadet versenyek utolsó napján három, számunkra igen izgalmasnak ígérkező csapatversenyt tartogatott a program. A szezon európai körversenyein ugyanis női tőrben, női párbajtőrben és férfi kardban egyaránt nyert aranyérmet a magyar válogatott, igaz mindhárom fegyvernemben egyszer-egyszer. Érdekesnek ígérkezett tehát a zárónap, és érdekes, ráadásul sikeres is lett. Lássuk!

Kadet férfi kard. Az egész szezon során “bújkált” az eredmény ezekben a fiatalokban, sőt, Gödöllőn mindezt nem is rejtegették, mivel szinte ugyanilyen összeállításban megnyerték csapatban az európai körverseny hazai állomását. És mivel a sors is visszaadta azt, amit a női tőrben ránk mért, esély nyílott egy nagyon szép eredményre. Csakhogy a jó ágat ki is kellett használni, és ez a mieinknek sikerült. A Baaken Mátyás, Fröhlich Bálint, Kaiser Balázs, Milassin Mór összeállítású csapat a görögök ellen melegített egy 45:26-tal. Majd a nagy meglepetésre az olaszokat kiverő németek következtek a negyeddöntőben, melynek okán nem szomorkodtunk. A lehetőséget egy pazar 45:30-cal használták ki a mieink, és következhetett a Románia elleni elődöntő, amely drámai fordulatokat hozott – és ami a legfontosabb, 45:44-es magyar győzelmet. A meccs közepén Baaken Mátyás alkotott nagyot, a végén pedig Milassin Mór, és ezzel döntőbe jutottak a mieink, ahol az örök rivális oroszokkal kerültek szembe.

 

Kaiser Balázs a döntőben kimagaslót nyújtott.

A döntőben pedig feltették a mieink az i-re a pontot. Ezúttal Kaiser Balázs vívott kiemelkedően, kétszer is megfordította a meccset, Milassin Mór pedig megint csak nagyszerű befejező embernek bizonyult. Izgalmas meccsen 45:43-ra nyertek a magyarok, és ezzel hosszú évek után nyert ismét korosztályos világversenyen aranyérmet a férfi kardvívás! Gratulálunk a versenyzőknek és a mestereknek egyaránt!

“Munkában” a kispad – szurkolásban sem volt hiány!

Ezzel a magyar küldöttség három arany- két ezüst- és egy bronzéremmel zárta a kadet Európa-bajnokságot, és ezzel Olaszország mögött az éremtáblázat második helyén végzett. A nagyszerű eredmények rövid értékelésére Boczkó Gábort, a korosztály csapatvezetőjét kértük: 

“Az egyéni versenyek során még nagyon sok volt az izgatottság, ami sok esetben magyarázható persze azzal, hogy első világversenyükön vettek részt a fiatalok. Sok asszót vesztettünk el előnyről, de remélem, az idő és a tapasztalat ezt majd megoldja. Pusztai Lizát és Muhari Esztit feltétlenül kiemelném, kimagaslottak a mezőnyből, egyaránt nagyszerűen vívtak, és még jövőre is kadetok! A csapatversenyek már szinte százszázalékosan alakultak, tán női kardban akad egy kis hiányérzet, de ne bánkódjunk egy ezüstérem után… Pláne akkor, amikor a mai nap nagyszerűen alakult! A női párbajtőrözők ritkán látható fölénnyel nyertek, a férfi kardozóknál pedig mindig akadt valaki, aki kimagaslót nyújtott. Ügyesek voltak a fiatalok, gratulálok a mestereknek is, jöhetnek a juniorok!”

Vasárnap a junior Európa-bajnokság kezdődik Plovdivban, a nyitónapon a férfi tőrözők és a női kardozók egyéni versenyét rendezik. 

Eredmények. Kadet és junior Európa-bajnokság, Plovdiv. 

Kadet férfi kardcsapat, 16 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Görögország 45:26 (Kaiser +7, Milassin +4, Baaken +4, Fröhlich +4).

Negyeddöntő: Magyarország-Németország 45:30 (Kaiser +10, Baaken +3, Milassin +2).

Elődöntő: Magyarország-Románia 45:44 (Baaken +4, Milassin 0, Kaiser -3).

Döntő: Magyarország-Oroszország 45:43 (Kaiser +8, Milassin +1, Baaken -7).

Végeredmény: 1. Magyarország (Baaken Mátyás, Fröhlich Bálint, Kaiser Balázs, Milassin Mór, válogatott edző: Ravasz Etele, edzők: Decsi Team, Bódy István és Bódy Benjámin, Kovács Laura, Piecs Adrienn), 2. Oroszország, 3. Románia.

Gnám Tamara öröme.

Kadet női párbajtőr. Már legalább egy éve mondjuk, hogy a jelenlegi korosztály a fegyvernem nagy ígérete. És ez a plovdivi kadet Európa-bajnokság jelentette, jelenti az első igazi nagy áttörést a tehetséges hölgyek számára. Már Petri Reni tavalyi kadet vb-érme, és Gnám Tamara junior Eb-helyezése jeladás volt, és itt, Plovdivban, egyéniben a 2002-es Muhari Eszti tette le ezüstösen a névjegyét. Most pedig a három grácia összeállt, és Kazár Dórával kiegészülve nagyszerű csapatot alkotott! Már a bemelegítés is cifrára sikeredett. A fehéroroszokat ugyanis 45:17-re vertük, és azért ekkora különbség ritka ebben a fegyvernemben. Hanem ami eztán jött! A negyeddöntőben az oroszok, az elődöntőben az olaszok következtek. Azaz, a két “nagyágyú”. És egyiknek sem volt halovány esélye, még egy szoros meccsre sem! Az oroszok valószínűleg időtlen idők óta nem kaptak ki 45:24-re korosztályos kontinensbajnokságon, az olaszok pedig hiába taktikáztak, nem volt sokkal több sanszuk, mint elődeiknek. Az elődöntő 45:33 lett, azaz újabb tarolás!

2×4, nyerőszám! Mesterek és tanítványok.

A döntőben pedig hatalmas meglepetésre a britek következtek, elvileg tehát jóval könnyebb feladat várt az ifjú hölgyekre, mint a korábbiakban. Csakhogy ez vívás, ráadásul párbajtőr, ráadásul női szeszély, ráadásul kadet korosztály, ráadásul Eb-döntő, szóval sosem egyszerű egy ilyen aranycsata… Gondoltuk mi… De nem a magyar csapat. A harmadik asszó után átvették a lányok a vezetést, a végén pedig egészen simán, 45:35-re nyertek, és párbajtőrben ritkán látott fölénnyel lettek Európa-bajnokok! Gratulálunk a csapatnak és a mestereknek egyaránt!

Petri Renáta (is) remekül vívott egész nap.

Kadet női tőr. Tulajdonképpen hihetetlen balszerencséje van a mieinknek. Elvégre a reményeink szerinti fináléra már a negyeddöntőben sor került… A kadet Eb-k történetében először, az európai körversenyek utáni csapatranglista alapján állították össze a direkt kieséses táblát. Márpedig az olaszok nemes egyszerűséggel kihagyták ezeket a rangsoroló viadalokat, így mindenki azért szurkolt, hogy az emiatt “hátsó pályáról” startoló itáliaiakat elkerülje. Nos, ez nekünk nem sikerült. Így a dánok elleni hangolódás (45:30) után rögtön az olaszok következtek, és sajnos, nem sikerült a bravúr a későbbi aranyérmessel szemben (33:45). Ezzel eldőlt, hogy idén is érem nélkül tér haza ez a tehetségesnek tartott korosztály – a világbajnokságon lehet majd javítani. Pontosabban itt is akadt még feladat, elvégre az 5-8. helyért két mérkőzést kellett vívni. Ezt sikerrel vették a mieink, előbb Fehéroroszország (45:37), majd Franciaország ellen (39:38), és ezzel az ötödik helyen végeztek, ami fentiek tükrében dicséretes helytállásnak mondható.

Ugyancsak a fegyvernemhez kapcsolódó hír, hogy a női egyéni európai körversenyt Hajas Nóra nyerte, aki az eredményhirdetésnél vette át elismerését. Mi ez úton gratulálunk!

Kadet női tőrcsapat, 17 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Dánia 45:30 (Hajas +8, Pöltz +4, Tomka +3).

Negyeddöntő: Magyarország-Olaszország 33:45 (Hajas 0, Tomka -3, Pöltz -9).

Az 5-8. helyért: Magyarország-Fehéroroszország 45:37 (Hajas +6, Pöltz +1, Tomka +1).

Az 5. helyért: Magyarország-Franciaország 39:38 (Pöltz +10, Hajas +1, Tomka -10).

Végeredmény: 1. Olaszország, 2. Románia, 3. , Oroszország, …5. Magyarország (Hajas Nóra, Hanzl Lilla, Pöltz Anna, Tomka Ivett).

Kadet női párbajcsapat, 20 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Fehéroroszország 45:17 (Gnám +15, Petri +6, Kazár +4, Muhari +2).

Negyeddöntő: Magyarország-Oroszország 45:24 (Petri +9, Gnám +6, Muhari +6).

Elődöntő: Magyarország-Olaszország 45:33 (Muhari +5, Gnám +4 Petri +3).

Döntő: Magyarország-Nagy-Britannia 45:35 (Petri +9, Muhari +5, Gnám -4).

Végeredmény: 1. Magyarország (Gnám Tamara, Kazár Dóra, Muhari Eszter, Petri Renáta, válogatott edző: Partali Csaba, edzők: Partali Csaba, Galli Zsolt, László István), 2. Nagy-Britannia, 3. Olaszország.

(forrás: hunfencing.hu)

Képek

2014. december 4. - Mikulás ünnepség című gallériából ízelítő

Videó

Sportolj velünk az UTE szakosztályaiban!

UTE az utánpótlásért alapítvány - 1%

Mi az, amivel megőrizheted a gyermekeid egészségét?
Mi az, amivel segítheted olimpikonjaink felkészülését?
Mi az, amivel segítheted kedvenc klubodat?
Mi az, amit igyen adhatsz tavalyról?

UTE az utánpótlásért Adószám: 18165159-1-41