Dátum: 2024 március 19. (kedd) | József, Bánk

hírek

Hatodik helyen végzett a női tőrcsapat az újvidéki EB-n!

Az újvidéki Európa-bajnokság újabb versenynapján a magyar női tőrcsapat (Kreiss, Lupkovics, Mohamed, Szalai) a hatodik, a férfi párbajtőrcsapat (Bányai, Berta, Peterdi, Rédli) a hetedik helyen zárt.

Helyszíni tudósításunk a Volánbusz Zrt. támogatásával készült:

Kora délutánra kiderült - csak az újvidéki Európa-bajnokság utolsó napján szerezheti majd meg első érmét a magyar küldöttség… A szerdai versenynapon a férfi párbajtőr- és a női tőrcsapatok léptek pástra. Az esélyek alapján nem a mieink számítottak egyik fegyvernemben sem favoritoknak, ugyanakkor egy bravúrral nem tűnt lehetetlennek az esetleges éremszerzés. Csakhogy itt, Újvidéken, valahogy baj van az eddigi csillagállással… Időrendben a férfi párbajtőrözők (Bányai Zsombor, Berta Dániel, Peterdi András, Rédli András) kezdték a napot, és a Svédország elleni nyolcaddöntő nem állította különösen nehéz feladat elé a mieinket, 45:29 lett a vége. Jöhetett a Svájc elleni negyeddöntő, amely során kiderült számunkra, hogy lehet kétszer ugyanabba a folyóba, mondjuk Újvidéken a Dunába lépni… A tavalyi, lipcsei világbajnokság elődöntőjében találkozott a két válogatott, amikoris nyolc meccs után 15:11, volt mindössze az állás - ide. A végén pedig bekötött Rédli András, és a svájciak klasszisa, Max Heinzer, és a “tuszáporból” a svájciak jöttek ki jobban.


Akadt örömre is ok a férfi párbajtőrcsapatok versenyén, de a vége hetedik hely lett.

Nos, most gyakorlatilag pontosan ugyanez történt. Már akkor ráncoltuk a homlokunkat, amikor Rédli Bandi, és a papíron harmadik svájci 1:1-et vívott, amikor pedig Bányai Zsombi és Heinzer a másodikban látványos passzívot vívott másodpercek alatt, akkor már látszott, a svájciak megint az utolsó meccsre szeretnék hagyni a döntést. A folytatásban mi próbálkoztunk, a svájciak fagyasztották a meccseket, igazából három percnyi aktív vívást egy asszóban sem láthattunk. Így jutottunk el nyolc csörte után 17:16-ig, és jött megint Rédli, Heinzer és a tuszivatar. Amiből istenigazából nem volt sok esélyünk jól kijönni, a vége 34:42 lett, és egy keserű tapasztalat - az ellen taktikája vált be a mienkkel szemben. A svájciak második és harmadik emberével a hat asszóban 8:6-ot vívtak a mieink, a többit pedig Heinzer elintézte, ő vívott egy 36:26-ot… Tán ez is benne volt még a fejekben, amkor az 5-8. helyért levő meccsen a Novoszjolov nélkül felálló észtekkel szemben sem jött össze a siker (26:33). A zárómérkőzésre aztán ismét összekapták magukat a fiúk, és Rédli András vezérletével 40:31-re legyőzték Izraelt, és ezzel a hetedik helyen végeztek.


Rédli András ellen a svájci Heinzer szinte minden helyzetből talált.

Női tőrben sem sikerült a négy közé jutás… A nyolcaddöntős bemelegítés itt sem jelentett gondot - egy Szerbia elleni 45:20-szal abszolválták mindezt a mieink (Kreiss Fanni, Lupkovics Dóra, Mohamed Aida, Szalai Szonja). A vízválasztónak - hogy maradjunk a vizes hasonlatoknál… - a németek elleni negyeddöntő számított. Tény, nem mi számítottunk esélyesebbnek. A világranglistán az ellenfélnél Ebert a 7., Sauer a 11. helyen áll, a mieink ennél jóval hátrébb. Nos, a két sztárral szemben a meccs során plusz hatot vívtak a mieink - mégis alulmaradtak… A vívás ugyanis nem matek, és a rangsor 209. (!) helyén álló Leandra Behr összehozott egy plusz 10-et a magyarokkal szemben. Sokáig mi vezettünk, aztán a közepén, értelemszerűen Behr asszójában egyenlítettek a németek, majd az utolsó körben, megint csak neki köszönhetően, el is húztak, és meg tudták tartani előnyüket, 45:41 lett a vége. Az újvidéki elszalasztott lehetőségek kötetébe ez is bekerült, és maradtak itt is a kesernyés szájízű helyosztók. Ezek közül először Ukrajna ellen magabiztosan, 45:34-re, végig vezetve nyertek a mieink, majd következett a lengyelek elleni presztízscsata az ötödik helyért. Ezt, végig vezetve, ezúttal a lengyelek nyerték 45:33-ra, ami azt jelentette, hogy női tőrcsapatunk a hatodik helyen végzett.


Hatodik helyen végzett a női tőrcsapat: Mohamed Aida, Szalai Szonja, Lupkovics Dóra, Kreiss Fanni.

Ezzel továbbra is érem nélkül szerepel küldöttségünk, ám a reményt azonban nem szabad feladni. Az Európa-bajnokság utolsó versenynapján a női párbajtőrcsapat mellett az a férfi kardcsapat lép pástra, amely legerősebb összeállításában az utolsó másfél év valamennyi versenyé legalább érmet nyert. Úgyhogy egy sorozatnak csütörtökön vége szakad. Őszintén hisszük, hogy küldöttségünk eddigi érem nélkülisége ér véget. Hajrá, magyarok!


Mohamed Aida a német Ebert ellen jól vívott.

Eredmények. Európa-banokság, Újvidék. 

Férfi párbajtőrcsapat, 18 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Svédország 45:29 (Rédli +5, Bányai +5, Berta +4, Peterdi +2).

Negyeddöntő: Magyarország-Svájc 34:42 (Berta 0, Bányai 0, Rédli -8).

Az 5-8. helyért: Magyarország-Észtország 26:33 (Rédli +3, Bányai 0, Peterdi -4, Berta -6).

A 7. helyért: Magyarország-Izrael 40:31 (Rédli +12, Bányai +1, Berta -4).

Végeredmény: 1. Oroszország, 2. Franciaország, 3. Olaszország, …7. Magyarország (Bányai Zsombor, Berta Dániel, Peterdi András, Rédli András)

 

Női tőrcsapat, 12 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Szerbia 45:20 (Mohamed +11, Kreiss +10, Szalai +3, Lupkovics +1).

Negyeddöntő: Magyarország-Németország 41:45 (Lupkovics +1, Mohamed -2, Kreiss -3).

Az 5-8. helyért: Magyarország-Ukrajna 45:34 (Lupkovics +4, Mohamed +4, Szalai +2, Kreiss +1).

Az 5. helyért: Magyarország-Lengyelország 33:45 (Mohamed -2, Kreiss -2, Szalai -4, Lupkovics -4).

Végeredmény: 1. Olaszország, 2. Oroszország, 3. Franciaország, …6. Magyarország (Kreiss Fanni, Lupkovics Dóra, Mohamed Aida, Szalai Szonja).

(forrás: hunfencing.hu)

Képek

Budapest Open című gallériából ízelítő

Videó

Sportolj velünk az UTE szakosztályaiban!

UTE az utánpótlásért alapítvány - 1%

Mi az, amivel megőrizheted a gyermekeid egészségét?
Mi az, amivel segítheted olimpikonjaink felkészülését?
Mi az, amivel segítheted kedvenc klubodat?
Mi az, amit igyen adhatsz tavalyról?

UTE az utánpótlásért Adószám: 18165159-1-41